Sportisti iz Priboja

Slavica Ilić

   Rođena je 1973. godine u Tuzli, košarkom je počela da se bavi još u osnovnoj školi u Priboju, a sa prelaskom u srednju školu i veću sredinu, prelazi u ženski košarkaški klub “Jedinstvo” iz Tuze. Sa početkom ratnog vihora u BiH prelazi u Beograd u košarkaški kub “Partizan” gde nastavlja da se profesionalno bavi košarkom. Od 1996. do 2004. nastupala je za inostrane timove i igrala prestižna evropska takmičenja:“ACM” Clermont-Ferrand (Francuska), “BAC” Mirande, Mirande (Francuska), “CJM” Bourges, Bourges (Francuska), “DM Lokomotiva” Košice (Slovačka), “Gallil Elyon” Gallil (Izrael), “Elitzur Holon” Tel Aviv (Izrael), “Sursse” Sursse, (Švajcarska), “Alibeas” Nikozija, (Kipar), “CAB” Funchal, Madeira, (Portugal) i “Halcon” Burgas (Španija).

   U svojoj dugogodišnjoj karijeri imala je veliki broj nastupa sa nacionalnim i klupskim timovima na velikim i značajnim takmičenjima u Evropi i celom svetu. Članica nacionalnog tima od 1992.-1997. godine. Osvojila pregršt medalja i birana za najbolje petorke prvenstava. Uporedo sa treninzima u klubovima gde je nastupala, vodila je treninge mladih košarkaških selekcija. Diplomirala je na Višoj košarkaškoj školi u Beogradu.

Mile Ilić

  Priboj jeste malo mjesto ali to nije razlog da se za njega ne čuje čak i u dalekoj "Americi" a za to može biti zahvalan mladom košarkaškom talentu, koji se našao u carstvu basketa NBA lige. Pribojac, Mile Ilić, rođen je 1984. godine, u Tuzli, ovaj gorostasni majevičanin 218 cm visine, i trenutno jedan od najuspješnijih sportista iz ovoga dijela RS.
   Ilić je pred početak NBA sezone (2007) raskinuo dvogodišnji ugovor sa Nju Džersijem, zbog nostalgija za porodicom, a tu je bila presudna i jezička barijera. Nakon toga je potpisao ugovor sa Lokomotivom iz Moskve, koja se takmiči u ruskoj Superligi, tamo se zadrzao jedno kratko vrijeme i od februara 2008. godine igra u košarkaskom klubu Bilbao u španskoj ABC-Ligi. Kasnije je igrao za Kahasol, KK Metalac, KK FMP, a od sezone 2011/12. igra za KK Crvena zvezda.

Goran Miljanović

 

   Rođen je 02. oktobra 1956.godine u Šibošnici, a od 1958. godine preselio se sa roditeljima u Priboj, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju je završio u Tuzli. Dok je bio u srednjoj školi počeo se aktivno baviti fudbalom i prvo je igrao u FK "Sloga" iz Crnjelova kod Bijeljine.U FK "Majevica" iz Lopara, prešao je 1975. i igrao do 1977. godine. Te godine prelazi u brčansko "Jedinstvo" odakle odlazi u tuzlanskog prvoligaša FK "Sloboda".
   Iz Slobode je 1988. godine prešao u FK "Lirs" iz Belgije, gdje je i završio fudbalsku karijeru, i gdje je nakon toga  živio. Umro je 2008. godine u 52 godini života i sahranjen je u svom rodnom zavičaju, na groblju u Jablanici.

Rado Tošić

   Rodjen je 31. marta 1965.godine u Loparama, osnovnu školu je završio u Lipovicama i Priboju, U juniore FK "Sloboda" se upisao još u vrijem pohadjanja osnovne škole. U "Slobodi" je igrao do 1990. godine i onda prelazi u NK "Hajduk" iz Splita, odakle je 1991. godine došao u "Crvenu zvezdu" iz Beograda i sa njom učestvovao u osvajanju sjetskog kupa.

   Poslije toga je otišao u Španiju gdje i završio igračku karijeru, sad živi u Spaniji baveći se trenerskim i ugostiteljskim poslovima.

Cvjetozar- Cvjetan Sekulić

   Rođen je 19.decembra 1957. godine u Priboju, gdje je završio osnovnu školu i, srednju školu završio je u Tuzli a Višu mašinsku školu u Beogradu.
Kao srednjoškolac dok se nalazio u Tuzli, počeo je da trenira karate u tuzlanskom Karate klubu „Mladost“.

   U Priboju je 1976. godine osnovao sekciju ovoga karate kluba koja je tada brojila je oko 70 članova, pored toga što je bio osnivač i sam je trenirao mlade Pribojce, koji su pokazali veliki interes za ovaj sport. Od 1979. godine počinje sa radom u Karate klubu “Majevica“ iz Lopara, kao trener i takmičar. Nosilac je crnog pojasa četvrti dan, a završio je trenesku školu za karate u Beogradu. Ima zvanje internacionalnog sudije u karateu.
   Učestvovao je na mnogim takmičenjima širom Evrope i na nekoliko svjetskih takmičenja.
Sada je trener u Karate klubu „Majevica“ u Loparama.