Video zapisi o Priboju i okolini

Poštovani posjetioci, ovdje možete pogledati kratke video zapise vezane za zbivanja u Priboju i njegovoj okolini uz jednu kratku napomenu da su ovi video snimci preuzeti su sa You Tube i da po njihivom završetku automatski dolazi do ponude i preporuke novih video zapisa koji po svom sadržaju nemaju nikakve veze sa ovom web prezentacijom i našom izboru za sadržaje i tema koji oni prikazuju. Hvala na razumijevanju.

Samostalna izložba fotografija J. Panić

Prva samostalna izložba fotografija Jovice Panića u Brčkom u galeriji "Sava Šumanović"

Manstiru moj Rožanj

Rudnik u Loparama zlatna koka ili naša PROPAST !!!

8. Itzlinger Sommercup des ASV Salzburg - FK Priboj 25.-27.6.2022

Учитељ у ланцима, филм о Вељки Чубриловићу

Пjесма коју је Гаврило Принцип написао у Сарајеву 1914. године

Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Ал‘ право је рекао пре
Жерајић, соко сиви:
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

И место да смо у рату
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату
На нама ланци звече.

Сваки дан исти живот
Погажен, згњечен и стрт
Ја нијесам идиот
Па то је за мене смрт.

Snimljen film o Veljku Čubriloviću

  Škola u Bereku, gdje dvije decenije nema nastave, uređena i renovirana za društvene potrebe mještana ovog sela. Organizovana je višednevna radna akcija, a na inicijativu „Zavičajnog muzeja“ iz Gradiške, koji je zapuštenu školu izabrao za snimanje filma „Učitelj u lancima“ o Veljku Čubriloviću, učesniku Sarajevskog atentata 1914. godine.

 Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović kaže da je u njihovom predznaku zavičajni muzej, pa stoga i pokušavaju da ožive sjećanja na pojedine istorijske porodice i ličnosti. Bojan Vujičić, istoričar i viši kustos “Zavičajnog muzeja” Gradiška, koji je na dokumentarno-igranom filmu “Učitelj u lancima” stručni saradnik pričao nam je o detaljima koji su već snimljeni za potrebe filma. Reditelj kompletnog filma “Učitelj u lancima” o Veljku Čubriloviću

  Milan Pilipović kaže da ovj film predstavlja nastavak snimanja dokumentarno-igranih filmova, poslije Gradiškog prote i još nekoliko filmova tog’ tipa. Naglašava da se bave istorijom i značajnom prošlošću gradiškog kraja i cijele ove regije, prvenstveno srpskog naroda.

  Gotovo godinu dana satkano je u dokumentarne dionice filma, nakon čega je došao na red i igrani dio filma.

Proizvodnja: TV K3 Mart 2020. godine

www.tvk3.info

Origami tehnika na Majevici

  Origami je tradicionalna japanska vještina savijanja lista papira ili kartona dok se ne dobije željeni model. A da je ova umjetnost sve zastupljenija i na našim prostorima svjedoči i izložba "Tajne papira" mlade umjetnice Vesne Rikić iz Priboja na Majevici. U Centru za kulturu u Loparama izloženo je četrdesetak njenih radova, rađenih upravo ovom tehnikom.

  Dvadesetosmogodišnja Vesna Rikić, po struci građevinski inženjer, još kao djevojčica zavoljela je origami, japansku vještinu savijanja papira. Zahvaljujući internetu nastavila je da se usavršava.

  Kviling tehnika je savijanje i uvijanje papirnih tračica. One mogu biti različitih širina, od 3 do 7 mm. One se uvijaju, savijaju i lijepe jedne za drugu. Mogu da se prave različliti oblici, 3D figure, čestitike ili slike. Mogu biti jednostavnije, ima nekih koje mogu završiti za par dana, do onih koje treba mjesec, dva. Zavisi i koliko ja imam vremene a zavisi i od motiva - ističe Vesna Rikić.

  Origami radovi na izložbi "Tajne papira" , razlikuju se od slika rađenih uljem na platnu, temperama, akrilom ili drugim tehnikama, pa su izazvali veliku pažnju. Ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati do kraja jula.

  Vrlo interesantno, fascinatne su slike, zanimljive, neobične, drugačije. Mi kao Centar za kultuur smo dali podršku našoj sugrađanki Vesni Rikić da se predstavi i drago nam je što imamo takvu sugrađanku što ovde živi i bavi se takvim poslom - poručuje Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare.

  Mladoj majevičkoj umjetnici, Vesni Rikić, ostvario se san da u rodnom gradu samostalno izlaže svoje radove. Nada se da će joj bavljenje ovom umjetnošću otvoriti i put ka Јapanu, jer su običaji i kultura Zemlje izlazećeg sunca za nju fascinantni.

(RT RS)

Priboj - Badnji dan na Majevici, januar 2019. RTV HIT

Tradicionalno sječenje Badnjaka 2018. godine

Otvoreno 13. "Bijeljinsko bijenale"

Na 13. po redu Bijeljinsko bijenale ove godine okupilo je 44 izlagača sa ukupno  63 rada, u izložbenom prostoru Muzeja Semberija posjetioci su uživali u raznim tehnikama oslikavanja od ulja na platnu, grafike, ikonopisa, kaligrafije do prikaza pejzaža, marinizma, apstrakcije. Između ostalih našli su se i radovi Vesne Rikić iz Priboja…

Branio sam Mladu Bosnu 2014 - Ceo film - (Kosutnjak film)

Бранио сам Младу Босну је српски филм из 2014. године у режији и по сценарију Срђана Кољевића.

Филм је своју премијеру имао 14. октобра 2014. године.

Otkriven spomenik pripadnicima Garde Panteri, herojima odbrane

U Priboju je svečano otkriven i osveštan spomenik na kojem su uklesana imena 16 boraca Specijalne brigade “Garda Panteri” koji su poginuli u odbrani ovog kraja i Republike Srpske.Spomenik je podignut u zaseoku Panjik, na mjestu gdje je poginuo komandant “Garde Panteri”, potpukovnik Branko Pantelić Panter.

Nekad i sad - Priboj - Veljko Čubrilović

Emisija "Nekad i sad" emitovana na BN televiziji iz BijeIjine. Priča o slavnom učitelju Veljku Čubriloviću, njegovom životu u Priboju, njegovoj porodici i potomcima, njegovim djelima za dobrobit naroda na Majevici. U emisiji govore Nikola Radovanović (prosvjetni radnik u penziji) , Jeremija Lazić (sveštenik) i Ranko Zeković (prosvjetni radnik u penziji) i Dragan Jović (direktor osnovne škole "Veljko Čubrilović" u Priboju).

Utakmica FK "Priboj" Priboj-FK "Majevica" Donje Zabrđe 3:0(0:0)

Biciklijada u Priboju 23. Aprila 2016. godine

Priboj - Badnje veče 2015. godine – Slađana Gligorević

Priboj - Dan planete zemlje 2014 - Biciklijada

"Različitost kao naše bogastvo" je moto obilježavanja Dana planete Zemlje Priboj 2014. Manifestacija se održava u okviru Projekta „Brdsko-biciklistički kampovi i biciklijade kao veza između ljudi i popularizacija različitosti“ koji finansira Ambasada SAD u Sarajevu. Aktivisti partnerskih organizacija i drugi građani upavo se druže u atmosferi tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja prema prirodi. Šaljemo poruku mira i tolerancije, te pokazati da je među ljudima na ovim prostorima mnogo više stvari koje ih povezuju, nego onih koje ih razdvajaju. Razlike među nama vidimo kao bogatstvo, a toleranciju kao sredstvo da se ovim bogatstvom unaprijede naši odnosi i saradnja za dobrobit sadašnjih, ali i budućih generacija. Tokom trajanja manifestacije "Earth Day - Priboj 2014" uz ekološku akciju pošumljavanja/ozelenjavanja životne sredine daće se značaj očuvanja životne sredine jer priroda ne poznaje „ljudske granice“. Ovo je odlična prilika da mladi prepoznaju zajedničke vrijednosti, te da se entitetska granica i razlike među ljudima mogu premostiti i povezati brdskim stazama. Na manifestaciu su pozvani svi oni koji vole voziti bicikl i družiti se.

(Akcija online)

Emisija RTRS o sportu u Loparama i Priboju

U emisiji Sporske razglednice, prikazanoj 28. Jula 2013. godine na RTRS, predstavljen je sportski život na području opštine Lopare.

Druga majevička brigada - ponovo u Priboju

 Uz mnoštvo fotografija pretočenih u jedan video zapis možete pogledati kako je u Priboju 19. maja 2013. godine, obilježena 21. godišnjica formiranja Druge majevičke brigade VRS.

 Dan planete zemlje - Priboj 2013. godine

Povodom obilježavanja Dana planete zemlje, u nedjelju 21. aprila 2013. godine u Priboju su održani Biciklističko-ekološki susreti mladih. Prilog RTVBN.

Pozorište „Duga“ u Loparama

U organizacije Pozorišta "Duga" iz Wettingena u Švajcarskoj i njegovog tvorca Miodraga Lukića u Loparama je prošle godine osnovano i počelo sa radom Pozorište Duga. Premijerna predstava je bila:

Edukovana žena, komedija Miodrag Lukić

Gastarbajter Đuro nakon više godina provedenih u pečalbi dovodi suprugu Anđu u Švajcarsku. Dugotrajna razdvojenost je uslovila drugačiji razvoj dvoje supružnika. Dok se Đuro ni moralno ni mentalno nije mrdnuo od onog trenutka kada je spakovao kofere i otišao na zapad, Anđa se iz seljanke preobrazila u malograđanku, jer se, kako sama kaže, edukovala. Anđa po svaku cenu želi da zaradi novac, pa uz pomoć komšinice Dane ulazi u ilegalan posao prodaje pegli, koji se svodi na varanje kupaca...
Komedija Edukovana žena, je jedno od najčešće izvodjenih Lukićevih dijela u kojoj učestvuju glumci:
Irena Jeremić
Aleksandra Mitrić
Dragan Lukić
Režija: Sladjana Ilić i Miodrag Lukić

Prinošenje Badnjaka mještana sela Brijest, pribojskoj crkvi 2013. godine

Povodom pravoslavnog Božica mještani sela Brijest organizovali su ove godine, tradicionalno prinošenje Badnjaka pribojskoj crkvi. Reportažu o tome sačinili su novinari i snimatelji HIT televitije iz Brčkog.

Junske kulturne svečanosti 2012. godine

  Priboj, 4. jun 2012. godine
Junske kulturne svečanosti 2012. godine i krsna slava mjesne zajednice Priboj
Manifestacija je započela obilježavanjem sto- godišnjice prisustva SPKD "Prosvjeta" na
Majevici i obilježavanjem krsne slave MZ Priboj, a biće nastavljenja nizom kulturnih
sadržaja. ( Željko Božić ) 

Lopare - Priboj - V likovni sabor Majevica 2012 (prilog RTV Hit Brčko) 

  Gornji Priboj, 29. jun 2012. godine
V likovni sabor Majevica 2012

5. Likovni sabor "Majevica 2012" 

  Priboj, 22. jun 2012. godine
5. LIKOVNI SABOR "MAJEVICA 2012"
"ATELJE 313" (Lukići)
21.06 - 28.06.2012. godine

Емисија о Прибоју на Мајевици ,,Огњиште,,

  Емисија о Прибоју на Мајевици ,,Огњиште,, приказана на Светог Архангела Михаила, 21.11.2010. на РТРС

Otkrivanje spomenika poginulim borcima

  PRIBOJ - 24.05.2009.g.

Otkrivanje spomenika poginulim borcima i civilima iz Priboja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992 -1995. godine (  )

Емисија о Прибоју на Мајевици ,,Огњиште,,

  Емисија о Прибоју на Мајевици ,,Огњиште,, приказана на Светог Архангела Михаила, 21. 11. 2010. на РТРС